Bezlepkové stravování jako zábava


96 % (65 hodnocení)
Hodnotit
Bezlepkové stravování jako zábava TryIn testování
TESTOVÁNÍ: Bezlepkové stravování jako zábava

Kvalitní suroviny, skvělá chuť a žádný lepek. Že něco takového není možné? Z těchto dobrot bez glutenu nebo i laktózy si vybere každý, kdo se stravuje „jinak“. Kterých 35 testerek na vlastní chuťové buňky pozná, že bezlepková dieta nemusí být nudná? 

Lepek má dobrou i špatnou pověst. Jedná se o protein přirozeně se vyskytující v některých obilovinách včetně pšenice, ječmene a žita. Funguje jako pojivo, drží jídlo pohromadě a dodává mu flexibilní, „natahovací“ kvalitu. Bez něj by se kupříkladu těsto na pizzu nedalo házet do vzduchu a různě natahovat.

Lepek také může působit jako prebiotikum, které vyživuje „dobré“ bakterie v našem těle. (Arabinoxylan oligosacharid je prebiotický sacharid získaný z pšeničných otrub, u kterého bylo prokázáno, že stimuluje aktivitu bifidobakterií v tlustém střevě.) Na lepku ale není skvělé to, že u určitých jedinců způsobuje vážné vedlejší účinky.

Gluten není pro každého

Někteří lidé jej vnímají jako toxin, který spouští přehnanou reakci imunitních buněk. Pokud nevědomky citlivá osoba v konzumaci lepku pokračuje, vytváří to jakési bitevní pole vedoucí k

zánětu. Nežádoucí projevy se pak pohybují na škále od únavy, nadýmání, zácpy a průjmu až po podvýživu nebo poškození střev, jak je patrné u autoimunitní poruchy zvané celiakie.

Dobrou zprávou je, že odstranění lepku ze stravy negativní účinky konzumace uvedeného proteinu zmírňuje a odstraňuje. Kde kdo si však láme hlavu nad tím, z čeho vlastně vařit a co jíst. Naštěstí to v dnešní době plné možností není vůbec žádný problém. Stačí, když víte, po čem sáhnout. Co si takhle upéct něco skvělého k odpolední kávě nebo pojmout letošní vánoční pečení trochu jinak? S online kuchařkou a produkty od Freee Doves Farm to půjde velice snadno.

Kynuté koláče bez lepku

Budete potřebovat 100 g teplé vody, 7 g psylia (na chvíli dejte do teplé vody, ať nabobtná), 330 g acidofilního mléka, 2 vejce, 90 g tuku Hery (rozpuštěné, ne horké), špetku soli, 40 g cukru, citronovou kůru, 450 g Freee Doves Farm samokypřicí směsi, půl sáčku sušených kvasnic a kompotované ovoce.

Výrobky od britské společnosti Freee Doves Farm jsou vyrobené bez lepku, bez pšeničného deproteinovaného škrobu, sójové mouky, lupinové mouky, ztužených tuků, ořechů, mléka, kaseinu, vajec, lepku a sóji. Neobsahují chemické přísady a jsou vhodné pro vegetariány a vegany.

Těsto dobře vypracujte a nechte asi 40 minut kynout. Po vykynutí jej rozprostřete na vymazaný plech (je řidší) a nechte opět asi čtvrt hodiny kynout. Následně povrch poklaďte ovocem a posypte posypkou. Pečte na 170°C, až jsou okraje i spodek koláče růžové. Z dávky se dají upéct dva plechy koláčů nebo 4 frgály. Bezlepková dieta skutečně nemusí být fádní a stereotypní. Výsledky pečení se správnými surovinami naopak bývají velmi chutné a i zdánlivě nedostupná dobrůtka v bezlepkové variantě, jako třeba rybízové donutky, nemusí být vůbec složitá, když víte jak na to. Vybírat je opravdu z čeho a třeba takový biskupský chlebíček paní Halatové patří ke klasikám.

Jíte a pečete ve velkém? Pak vám jistě přijde vhod balíček v hodnotě 695 korun, který obsahuje:

1x Nairns Ovesné sušenky s čokoládou bez lepku,

1x Nairns Ovesné sušenky s čokoládou a kokosem bez lepku,

1x Freee Doves Farm Samokypřící směs bílou bez lepku 1kg,

1x Freee Doves Farm Směs bílou 1 kg,

1x Coppenrath Kakaové Coooky bez lepku a bez laktózy,

1x Coppenrath King Cooky bez lepku a bez laktózy,

1 x Freee Doves Farm chlebová směs bílá bez lepku 1kg

1 x Freee Doves Farm chlebová směs tmavá bez lepku 1kg

Produkty Freee Doves Farm směsi a mouky jsou bez obsahu deproteinovaného škrobu, sóji a lupiny, a proto jej ocení i přísní alergici.

Další informace nalezte na internetových stránkách www. dovesfarm.cz

Fotografie

Videa

Kvalitní suroviny, skvělá chuť a žádný lepek. Že něco takového není možné? Z těchto dobrot bez glutenu nebo i laktózy si vybere každý, kdo se stravuje „jinak“. Kterých 35 testerek na vlastní chuťové buňky pozná, že bezlepková dieta nemusí být nudná? 

Lepek má dobrou i špatnou pověst. Jedná se o protein přirozeně se vyskytující v některých obilovinách včetně pšenice, ječmene a žita. Funguje jako pojivo, drží jídlo pohromadě a dodává mu flexibilní, „natahovací“ kvalitu. Bez něj by se kupříkladu těsto na pizzu nedalo házet do vzduchu a různě natahovat.

Lepek také může působit jako prebiotikum, které vyživuje „dobré“ bakterie v našem těle. (Arabinoxylan oligosacharid je prebiotický sacharid získaný z pšeničných otrub, u kterého bylo prokázáno, že stimuluje aktivitu bifidobakterií v tlustém střevě.) Na lepku ale není skvělé to, že u určitých jedinců způsobuje vážné vedlejší účinky.

Gluten není pro každého

Někteří lidé jej vnímají jako toxin, který spouští přehnanou reakci imunitních buněk. Pokud nevědomky citlivá osoba v konzumaci lepku pokračuje, vytváří to jakési bitevní pole vedoucí k

zánětu. Nežádoucí projevy se pak pohybují na škále od únavy, nadýmání, zácpy a průjmu až po podvýživu nebo poškození střev, jak je patrné u autoimunitní poruchy zvané celiakie.

Dobrou zprávou je, že odstranění lepku ze stravy negativní účinky konzumace uvedeného proteinu zmírňuje a odstraňuje. Kde kdo si však láme hlavu nad tím, z čeho vlastně vařit a co jíst. Naštěstí to v dnešní době plné možností není vůbec žádný problém. Stačí, když víte, po čem sáhnout. Co si takhle upéct něco skvělého k odpolední kávě nebo pojmout letošní vánoční pečení trochu jinak? S online kuchařkou a produkty od Freee Doves Farm to půjde velice snadno.

Kynuté koláče bez lepku

Budete potřebovat 100 g teplé vody, 7 g psylia (na chvíli dejte do teplé vody, ať nabobtná), 330 g acidofilního mléka, 2 vejce, 90 g tuku Hery (rozpuštěné, ne horké), špetku soli, 40 g cukru, citronovou kůru, 450 g Freee Doves Farm samokypřicí směsi, půl sáčku sušených kvasnic a kompotované ovoce.

Výrobky od britské společnosti Freee Doves Farm jsou vyrobené bez lepku, bez pšeničného deproteinovaného škrobu, sójové mouky, lupinové mouky, ztužených tuků, ořechů, mléka, kaseinu, vajec, lepku a sóji. Neobsahují chemické přísady a jsou vhodné pro vegetariány a vegany.

Těsto dobře vypracujte a nechte asi 40 minut kynout. Po vykynutí jej rozprostřete na vymazaný plech (je řidší) a nechte opět asi čtvrt hodiny kynout. Následně povrch poklaďte ovocem a posypte posypkou. Pečte na 170°C, až jsou okraje i spodek koláče růžové. Z dávky se dají upéct dva plechy koláčů nebo 4 frgály. Bezlepková dieta skutečně nemusí být fádní a stereotypní. Výsledky pečení se správnými surovinami naopak bývají velmi chutné a i zdánlivě nedostupná dobrůtka v bezlepkové variantě, jako třeba rybízové donutky, nemusí být vůbec složitá, když víte jak na to. Vybírat je opravdu z čeho a třeba takový biskupský chlebíček paní Halatové patří ke klasikám.

Jíte a pečete ve velkém? Pak vám jistě přijde vhod balíček v hodnotě 695 korun, který obsahuje:

1x Nairns Ovesné sušenky s čokoládou bez lepku,

1x Nairns Ovesné sušenky s čokoládou a kokosem bez lepku,

1x Freee Doves Farm Samokypřící směs bílou bez lepku 1kg,

1x Freee Doves Farm Směs bílou 1 kg,

1x Coppenrath Kakaové Coooky bez lepku a bez laktózy,

1x Coppenrath King Cooky bez lepku a bez laktózy,

1 x Freee Doves Farm chlebová směs bílá bez lepku 1kg

1 x Freee Doves Farm chlebová směs tmavá bez lepku 1kg

Produkty Freee Doves Farm směsi a mouky jsou bez obsahu deproteinovaného škrobu, sóji a lupiny, a proto jej ocení i přísní alergici.

Další informace nalezte na internetových stránkách www. dovesfarm.cz

Fotografie

Videa

Načítám...

  • video se zpracovává
t

  • video se zpracovává