

Šalvěj je silně aromatická bylinka s výraznou chutí, která původem pochází z oblasti Středomoří a Malé Asie. Je součástí nejrůznějších kořenicích směsí, například provensálských bylinek. Výrazná chuť a aroma šalvěje vyniknou při přípravě masitých pokrmů, zejména z telecího, skopového a jehněčího masa, ale stejně dobře se hodí i k rybám či vepřovému. Šalvěj také skvěle dochutí bylinkové máslo nebo pomazánky z tvarohu a čerstvých sýrů.
Šalvěj je volně rostoucí bylina ve Francii, Španělsku a Itálii, kde roste na slunných svazích a skalách. Po světě má rod Salvia kolem 900 variací, většina jich roste v tropech. Bylinku lze vidět u nás na zahradách a v květináčích, pěstuje se jako bylina i pro okrasu. Rostlina má ráda slunce, naopak jí nesvědčí promáčená půda.
Chuť a vůně: Šalvěj je silně aromatická bylinka, která má nahořklou kořenitou vůni.
Popis rostliny: Šalvěj je vytrvalá polokeřová rostlina dorůstající až do výšky jednoho metru. Lodyhy jsou přímé, nevětvené, v dolní části dřevnaté s mírným zabarvením do fialova. Šalvěj je stálezelená rostlina, její listy jsou oválného tvaru, na vrchu tmavší barvy se silnou žilnatinou, spodní část má stříbřitý sametový povrch. Rostlina kvete modrofialovými květy - lichopřesleny, které vyrůstají na vrcholu rostliny, mezi horními lístky. Plod šalvěje nazýváme tvrdka a má elipsový tvar.
Historie a původ : Šalvěj má domovinu ve Středomoří, kde roste na slunných svazích a skalách. Ve střední Evropě se začala pěstovat od 9. století jako oblíbená léčivá rostlina a koření. Je známá svými antiseptickými účinky. Nápoj ze šalvěje byl po mnoho staletí předchůdcem čaje a kávy. Za dob antiky byly listy šalvěje považovány za symbol věčného života. Šalvěj byla pěstována v mnoha odrůdách a hojně využívána ke kořenění masitých pokrmů. Ve středověku byla tato rostlina také velmi oblíbená, vyráběla se z ní léčivá šalvějová voda. V 16. století se bylina začala používat ke zkrášlování, přidávala se do černého barviva na vlasy, její listy plnily funkci zubního kartáčku. Ve staročeské kuchyni byla šalvěj používána jako náhrada za petrželku.
Šalvěj je silně aromatická bylinka s výraznou chutí, která původem pochází z oblasti Středomoří a Malé Asie. Je součástí nejrůznějších kořenicích směsí, například provensálských bylinek. Výrazná chuť a aroma šalvěje vyniknou při přípravě masitých pokrmů, zejména z telecího, skopového a jehněčího masa, ale stejně dobře se hodí i k rybám či vepřovému. Šalvěj také skvěle dochutí bylinkové máslo nebo pomazánky z tvarohu a čerstvých sýrů.
Šalvěj je volně rostoucí bylina ve Francii, Španělsku a Itálii, kde roste na slunných svazích a skalách. Po světě má rod Salvia kolem 900 variací, většina jich roste v tropech. Bylinku lze vidět u nás na zahradách a v květináčích, pěstuje se jako bylina i pro okrasu. Rostlina má ráda slunce, naopak jí nesvědčí promáčená půda.
Chuť a vůně: Šalvěj je silně aromatická bylinka, která má nahořklou kořenitou vůni.
Popis rostliny: Šalvěj je vytrvalá polokeřová rostlina dorůstající až do výšky jednoho metru. Lodyhy jsou přímé, nevětvené, v dolní části dřevnaté s mírným zabarvením do fialova. Šalvěj je stálezelená rostlina, její listy jsou oválného tvaru, na vrchu tmavší barvy se silnou žilnatinou, spodní část má stříbřitý sametový povrch. Rostlina kvete modrofialovými květy - lichopřesleny, které vyrůstají na vrcholu rostliny, mezi horními lístky. Plod šalvěje nazýváme tvrdka a má elipsový tvar.
Historie a původ : Šalvěj má domovinu ve Středomoří, kde roste na slunných svazích a skalách. Ve střední Evropě se začala pěstovat od 9. století jako oblíbená léčivá rostlina a koření. Je známá svými antiseptickými účinky. Nápoj ze šalvěje byl po mnoho staletí předchůdcem čaje a kávy. Za dob antiky byly listy šalvěje považovány za symbol věčného života. Šalvěj byla pěstována v mnoha odrůdách a hojně využívána ke kořenění masitých pokrmů. Ve středověku byla tato rostlina také velmi oblíbená, vyráběla se z ní léčivá šalvějová voda. V 16. století se bylina začala používat ke zkrášlování, přidávala se do černého barviva na vlasy, její listy plnily funkci zubního kartáčku. Ve staročeské kuchyni byla šalvěj používána jako náhrada za petrželku.
Načítám...