

Koriandr je jednoletá rostlina pocházející z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Jako dochucovadlo se při vaření používá od nepaměti. Semínka mají příjemnou nasládlou chuť, jejich aroma může připomínat pomerančovou kůru. Bez mletého koriandru se neobejdou známé kořenicí směsi jako kari nebo garam masala. Využívá se v indické a blízkovýchodní kuchyni, je v hodný i k nakládání zeleniny a hub.
Koriandr má domovinu ve východním Středomoří. V dnešní době je pěstován v jižní a střední Evropě, v Africe, východní Asii a také Severní Americe.
Chuť a vůně: Koriandr má intenzivní až dráždivou vůni připomínající citrusy.
Popis rostliny: Koriandr setý je jednoletá rostlina, roste planě ve Středozemí, u nás se volně v přírodě nevyskytuje. Rostlina dorůstá výšky až jednoho metru. Na rostlině najdeme dva různé typy lístků, zatímco v dolní části jsou listy trojcípé, oválného tvaru, ve vrchní části rostliny jsou listy dělené v čárkovité úkrojky. Rostlina kvete bílými drobnými květy, semena jsou drobná hnědá. Čerstvé listy jsou nevábného zápachu, po usušení ale příjemně voní. Rostlina je nenáročná na pěstování.
Historie a původ: Koriandr je rostlina, kterou znali již staří Egypťané, byl objeven v hrobkách faraonů z období 1 000 let před naším letopočtem, plnil funkci obětní rostliny. Řekové a Římané využívali koriandr nejen jako koření, ale také jako nezbytnou ingredienci do vín a likérů, v neposlední řadě jako přísadu do léků a lektvarů na nesmrtelnost a lásku. Římané balili do listů koriandru setého potraviny, aby déle vydržely čerstvé. Koriandr se používal k léčbě zažívacích obtíží, byl také považován za silné afrodisiakum.
Koriandr je jednoletá rostlina pocházející z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Jako dochucovadlo se při vaření používá od nepaměti. Semínka mají příjemnou nasládlou chuť, jejich aroma může připomínat pomerančovou kůru. Bez mletého koriandru se neobejdou známé kořenicí směsi jako kari nebo garam masala. Využívá se v indické a blízkovýchodní kuchyni, je v hodný i k nakládání zeleniny a hub.
Koriandr má domovinu ve východním Středomoří. V dnešní době je pěstován v jižní a střední Evropě, v Africe, východní Asii a také Severní Americe.
Chuť a vůně: Koriandr má intenzivní až dráždivou vůni připomínající citrusy.
Popis rostliny: Koriandr setý je jednoletá rostlina, roste planě ve Středozemí, u nás se volně v přírodě nevyskytuje. Rostlina dorůstá výšky až jednoho metru. Na rostlině najdeme dva různé typy lístků, zatímco v dolní části jsou listy trojcípé, oválného tvaru, ve vrchní části rostliny jsou listy dělené v čárkovité úkrojky. Rostlina kvete bílými drobnými květy, semena jsou drobná hnědá. Čerstvé listy jsou nevábného zápachu, po usušení ale příjemně voní. Rostlina je nenáročná na pěstování.
Historie a původ: Koriandr je rostlina, kterou znali již staří Egypťané, byl objeven v hrobkách faraonů z období 1 000 let před naším letopočtem, plnil funkci obětní rostliny. Řekové a Římané využívali koriandr nejen jako koření, ale také jako nezbytnou ingredienci do vín a likérů, v neposlední řadě jako přísadu do léků a lektvarů na nesmrtelnost a lásku. Římané balili do listů koriandru setého potraviny, aby déle vydržely čerstvé. Koriandr se používal k léčbě zažívacích obtíží, byl také považován za silné afrodisiakum.
Načítám...